3.05.2004

A Billy Crystal által vezetett 76. Oscar-gálán megdicsőült Űj-Zéland: A Gyűrűk ura-trilógia befejező része 11 kategóriában vitte el a szobrocskát, beállítva ezzel a Titanic és a Ben Hur rekordját. Charlize Theron a narancssárga bőr híve, Liv Tyler az erős északi szélben bízott, Michael Douglas a felemás nyakkendőre esküszik, Renée Zellwegert viszont masniba kötötték... Kis gonoszkodás és nagyobb Oscar-pillanatok az álmatag AnnaBanana szürkeállományából...

A színészi kategóriák nagy versenyt hoztak, erőteljes alakítások (mind vadiúj csillagok, mind az akadémia által eddig majdhogynem figyelmen kívül hagyott nagymúltú tálentumok) sorakoztak fel a boríték kibontására várva, hogy aztán a meglepetés-meghatódottság-boldogság érzelemtengerében úszó nyertes "anyu szeretlek, apu szeretlek, tesó szeretlek, mindenkit szeretek" jellegű, vagy inkább a "köszönöm az ügyvédemnek és a manikűrösömnek" felé tendáló köszönőbeszéddel vonuljon be az Oscar-történelembe.

A külföldi film (azaz pontosabban "idegen nyelvű film") kategóriában diadalmaskodó kanadai (Kanada??? Az külföld? - kérdezzük gonoszkodás végett a magát nemzetközi diáknak valló kanadai sráctól...) Barbarian Invasions alkotói abbéli örömüknek adtak hangot, hogy a Gyűrűk ura ebben a kategóriában nem indulhatott... Ugyanígy örülhettek a Master and Commander hangvágói, amely kategóriában szintén nem kellett a gyűrűk ellen küzdeni. Ahány kategóriában jelölték ugyanis a trilógia befejező részét, annyi kategóriában mondhattak köszönőbeszédet az alkotók. Egyszóval Peter Jackson és csapata tarolt.

Nemzeti büszkeségtől dagadtak a keblek. A Gyűrűk ura-győzelmek és ezáltal az Új-Zélandot dicsőítő köszönethegyek sokasodása láttán Billy Crystal azon humorkodott, hogy mivel már Új-Zéland minden egyes lakosának köszönetet mondtak, ő inkább Long Island lakosainak üzen. Charlize Theron erre Dél-Afrikának integetett, ahová mint mondta, "jövő héten hazaviszem a szobrot!"

Ha Charlize Theron, akkor narancssárga... a Monster című filmben leginkább John Voight-ra emlékeztető szörnyeteg-arculatú sorozatgyilkos-prostituáltat alakító, és ezért a legjobb színésznőnek járó Oscarral jutalmazott dél-afrikai szépség enyhén túlszoláriumozott bőrének narancssárga árnyalatát kihangsúlyozó ruhában is könnyekig meghatódva köszönt meg mindent a sokat feláldozó édesanyának aki áthozta leányát Hollywoodba. Persze a magamfajta hipergonoszkodó nézőben felvetődik a kérdés, vajon mennyire valódi az érzelem mikor két "jaj nem fogok sírni" felkiáltás között a meghatódott delikvens azért az ügyvédnek sem felejt el kiszólni. Mégiscsak színésznő ugyebár. De azért szeretjük. És mint mondja, az ügyvédje jó barát. Jó neki.

Liv Tyler elegáns fekete ruhájához féoldalasra beállított frizurát álmodott a stylist, bár amerikai barátaim szerint az is lehet, hogy a színésznőt egyszerűen elkapta a gonosz északi szél. A legjobb női mellékszereplő címet elnyerő Renée Zellweger fehér ruhakölteményét pedig hátul egy hatalmas aszimmetrikus masni fogta össze, talán összekeverték otthon a maradék karácsonyi csomagolópapírt a báli ruhával. Ha már divatnál tartunk, az est nyerő színésznői a narancssárga színt nem saját bőreként választó sorozathős Jennifer Garner, a fehérben elegáns és mégis vagány Sandra Bullock és Angelina Jolie, valamint az egyaránt pirosban pompázó tavalyi nyertes Catherine Zeta-Jones (aki igazán megigazíthatta volna Michael Douglas felemás csokornyakkendőjét) és a House of Sand and Fog című mesterműben Ben Kingsley oldalán feltűnt Shohreh Aghdashloo.

A tavaly a Zongoristáért jutalmazott Adrian Brody a legjobb színésznői díj átadása előtt a közönség legnagyobb mulatságára előkapta a friss lehelletet biztosító szájspray-t. Mégiscsak a legjobb színésznőtől kaphat majd csókot... Charlize Theron vette is a lapot, legnagyobb meghatódottsága ellenére (vagy éppen meghatódottságában) hatalmas csókkal jutalmazta Brody humorát.

Minden ellenkező híresztelés ellenére megjelent a negyedszerre jelölt Sean Penn, és ezúttal nem ment haza üres kézzel: a Dead Man Walking, a Sweet and Lowdown és az I am Sam filmekért korábban már jelölt Penn a Clint Eastwood által rendezett Mystic River főszerepéért végre megkapta az áhított elismerést, azaz a legjobb színészi alakításért járó Oscart. És nem kis nevek ellenében jutott neki a köszönőbeszéd lehetősége: a Gandhi óta világszerte ismert, mindig csodálatos Ben Kingsley, a tehetségét ezúttal komikus kalózfiguraként bizonyított Johnny Depp, a komoly szerepben nagyot alakító Bill Murray, és a sokoldalú, kifejező arcú Jude Law állt még a jelöltek listáján -- talán a legerősebb kategória vot ez idén.

Nem kevésbé volt nagy a verseny a mellékszereplői díjak körül. Végül Renée Zellweger és Tim Robins örülhetett. A Cold Mountain-ben Jude Law és Nicole Kidman mellett nagyot alakító Zellweger érzelmekkel teli beszédben rótta le szakmai tiszteletét mentorai és szereplőtársai előtt, majd természetesen családját és kedvesét méltatta.

A feleségével (Susan Sarandon!) és két fiukkal érkezett családapa Tim Robbins komoly és összeszedett köszönőbeszédében kiemelte, hogy a Mystic River című filmben gyermekkori zaklatás áldozatát játssza, és ennek kapcsán üzeni mindenkinek aki ilyen traumát élt át, hogy ez nem szégyen, nem stigma, le lehet győzni az emléket és nem szabad magukat okolni érte. Talán az est egyetlen általánosan szívhezszóló üzenete volt ez a rendezőként és színészként is kiemelkedő Robbinstól, aki azért diszkréten kifejezésre juttatta politikai nézeteit is egy apró békejel-kitűző formájában.

Végezetül meg kell említeni Sofia Coppola nevét. A Lost in Translation alkotója az első Oscar-díjra jelölt amerikai női rendező, és bár a rendezői szobrot végül Peter Jackson vehette át, Francis Ford Coppola leánya mégsem szomorkodhatott, ugyanis az eredeti forgatókönyv-kategóriában az ő nevét tartalmazta a titokzatos boríték. Ezzel John Huston és Anjelica Huston után a két Coppola a második Oscar-díjas apa-lánya páros...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home